Blog om huggede billeder

Har du også haft den tanke, om dine billeder bliver hugget på nettet??

Jeg fik klasket det lige i ansigtet, da jeg tilfældigt så et af mine billede ligge på en russisk side!Jeg fik noget af et chok, da jeg tjekkede min statistik på min hjemmeside www.jannifrank.dk. Der var nogle der linkede til min side, så jeg måtte lige kikke om det var en jeg kender. Næ, det var et billede på en russisk side, for arkitektur!!
Først blev jeg hamrende sur, men så tænkte jeg at det var godt at jeg havde lagt et signatur på. Så kunne alle andre jo se hvor den kommer fra.
Mon det er derfor jeg har trafik til min hjemmeside, fra Rusland......?

Billedet her over ligger på en russisk side, og det får den lov til.

Der er flere og flere fotografer der oplever, at se deres billeder andre steder, end der hvor de selv har lagt dem. Det kan selvfølgelig godt være folk der ikke ved bedre, men det er også folk der direkte hugger, fordi de er ligeglade med copyright.

Men hvordan slipper man så for at få dem hugget? Det kan du ikke, så længe du lægger dem på nettet! Uanset hvor meget du sikre dem med koder på siden eller lukkede forum, så vil de kunne blive hugget. Min side har jeg sikre, så de mennesker der er nogle fjolser, ikke kan hugge dem. Men jeg kan ikke sikre mine billeder mod at få dem hugget for alvor.

Til gengæld vil jeg vende det lidt på hovedet.

Når der nu er nogle der vil bruge så meget tid på at hugge dem, så kan jeg jo lige så godt tænke på at det er gratis reklame. Jeg lægger en tekst på billedet, så alle kan se mit signatur.

Det kan jo gøres så det ikke er så synligt, kreativt eller du kan gøre som nogle, lægge en tekst over hele billedet. Jeg vælger at lægge en lille tekst i et hjørne, med risiko for at det bliver beskåret, men det ser jeg ikke så tit.

Jeg betragter det som reklame, hvor folk kan se min webadresse. Er de interesseret i billedet, er de måske også interesseret i flere, og så kan de jo gå hen på min webside.

Lidt flere guldkorn

For at sikre sit billede så meget som muligt, kan man gøre flere ting:

1. Når billedet bliver lavet i Photoshop, så sæt pixel (600px) på den lange side og lav cm (4cm). Så bliver det printet i 4 cm langt og på nettet er det stadig pænt til fremvisning, men ikke brug.
2. Sæt vandmærke på.
3. Sikre din hjemmeside med koder, så man ikke kan højreklikke og gemme billede.
4. Gem ikke billederne med beskrivende navn, men med tal eller andet sært. Så kan Google og andre søgemaskiner ikke finde billederne.
Jeg hører tit at billederne skal have beskirvende navne, så de kan findes. Dog vil jeg anbefale at man skriver beskrivende tekst i Tekstfeltet i stedet for, med mindre billedet ligger som Stock (Salg af billede).
Selv på kritiksider, Facebook og Flickr, kan de blive nappet. Alle steder på nettet kan de blive nappet, så selv om du føler dig sikker på en side, så er der skumle mennesker der ude!