Blog om lysmåler

Lysmåleren i Canon 30D

 

Jeg fik en mail fra Martin Fobian, som fortæller om sin egen oplevelse af lysmåleren i sit Canon 30D.

Martin er amatørfotograf og meget aktiv på fotokritik-siden www.phosee.dk og hans interesse for digitale billeder, har ført ham langt ind i det tekniske emne. "Man kommer ikke uden om, at skulle skulle arbejde lidt for det"- siger han.

"Jeg fotograferer for det meste 'On the fly' og i de situationer hvor man ikke har vildt mange forsøg, eller tid til rådighed, er det ret vigtigt, man har læst lyset og omgivelserne korrekt i forvejen, så kameraet kan blive indstillet korrekt".

Det er vigtigt, som det første at lægge mærke til, hvor meget lys der er, der hvor du gerne vil fotografere.
Indstil kameraet med det samme, ISO, Hvidbalance og Blænde. Din hastighed og blænde vil arbejde sammen, men når du har sat et cirka-blænde, du gerne vil arbejde med, så er det mest samarbejdet mellem hastighed og blænde, du skal justere på. "Lav selvfølgelig nogle prøveshots"- siger Martin.
Har du mulighed for at lave testbilleder, er det en stor fordel! Tag bare et par stykker og tjek på skærmen, om du syntes om lyset og farven er i orden.

Lysmåling
En spotmåling, er den røde prik i din søger, der måler lyset.
Når du kikker i dit kamera, for at tage et billede, vil der i de fleste kamera, være en lille prik i midten af billedet. I flere tilfælde, lyser den når man holder udløseren lidt nede. Den måler lige inden du trykker på knappen, hvor meget lys der er i billedet, du er ved at tage.

"I Canon 30D, er spotmåleren vist som en cirkel i søgeren og fylder 3,5%. Den bruges fx til at fotografere månen med. Man anbringer månen i målecirklen og trykker på den lille Stjernesymbol* på kameraet. Målingen er gennemført og billedet kan gennemføres" - fortæller Martin.

"Hvis kameraet er indstillet til Evaluerende lysmåling, altså gennemsnitlig måling på 100% af billedet, bliver månen overbelyst (udbrændt) - detaljerne forsvinder!"

Når du køber dit kamera...
Martin Fobian har fat i noget væsentligt! Jeg har flere gange set, at kameraet som standard ikke er indstillet til spotmåling. Nogle gange er målingen sat til at måle i prikken ude i venstre side, eller andet, og den måler så lyset i det forkerte område af dit billede. Så selv om du tager et billede, som er mørkt i midten og lyst i de ydre områder, så måler den lyset det forkerte sted, end i midten som du ønsker.

 

Et godt råd til dig.

1. Find din manual (biblen) frem og kik efter emnet Spotmåling eller Lysmåling. Der kan du læse om lige netop dit kamera, hvor du kan indstille det rigtigt.