Blog Naturligt vs Redigeret

 

Der er delte meninger om et billede skal være så "rent" som muligt, uden nogen form for redigering. Man mener at man får den ægte vare, når billedet er helt råt, men hvorfor ændrer fotografer næsten altid i deres billeder?

Alle kamera i dag, kan tage billeder med farver. Nogle er bedre til at gengive farverne end andre og nogle kan lave nogle meget store billeder, mens andre fx mobiltelefoner blot kan lave nogle meget små billeder. Billederne har den størrelse og den mængde farve, som passer til brugen af billederne.Mobilen skal lave billeder til fx. Facebook eller Instagram og spejrefleksen er til feriebilleder og portrætter. De store er naturligvis til professionel brug, til eksempelvis plakater og store banner på husmure.

Jo størrer et billede kan printes uden at det ser grimt ud, jo flere farver og bit skal kameraet have at arbejde med. Hvis et billede fra en mobiltelefon bliver printet, er der næsten ingen farvedybde og ofte er det temmelig grumset. Billedet er farveløst og kedeligt. Man siger at billedet er fladt.


Et fladt og kedeligt billede, taget med mobiltelefonen.

Du kan læse meget mere om farvedybde på Wikipedia

På et stort spejlrefleks kamera, kan et billede også sagtens blive fladt. Ofte er det fotografen, indstillinger, linse eller kameraets mangel på farvemuilgheder (bit) der gør det.

Og så bruger vi lidt snyd.

På mobilen har vi ret få farver og bit at arbejde med, så her har man lavet fede apps, der kan lave lidt sjov med et billede. Appen lægger filtre over billedet så farverne bliver stærke og linjerne skarpe. Det er ofte så overdrevent at det næsten er et lille kunstværk.


et stærkt redigeret billede, brugt på de sociale medier.

Fotografer bruger et redigeringsprogram, fx. Photoshop eller Lightroom. Her indstilles lys og tone, så farverne bliver mere tydelige.
Nogle arbejder direkte efter effekterne på farver og lys, så de får kunstværker.


Et udsnit af et stærkt redigeret billede. er stort nok til at hænge på væggen.

Og det er her vandene bliver delte!

Hvor meget skal et billede redigeres og skal det overhovedet redigeres? Det kommer helt an på hvad hensigten med billedet er og hvem der skal se på det!

Et redigeret billede, bør være så lidt redigeret i farver og lys, at det ikke ligner at det er redigeret, men blot er smukt. De fleste billeder har godt af at få lidt redigering. Det er svært at få alle farverne med og skarpheden kan være mere kedelig end som man så det. Øjet kan genkende 16 mio farver, men et kamera skal næsten være professionelt før det kan gengive så mange farver! Derfor redigere fotografer.

Et kunstbillede bør være så redigeret at det giver mening for kunsten. Her får billedet en ekstra redigering: manipulation. Der bliver tilføjet og fjernet, lagt flere lag på og farverne bliver arbejdet sammen. Sådan et billede tager mange timer at lave, til tider lige så lang tid som en maler bruger på sine malerier. Derfor er digitalt kunst så dyrt, men det er ikke helt anerkendt i Danmark.

Verdens dyreste foto kan findes på denne webside.

Det er lidt anderledes med malerier De er i en helt anden prisklasse.

Så det er vigtigt at tænke redigering ind i sine billeder, før man offentliggør dem, men man skal også tænke på sit publikum. Er det mennesker der holder af den vilde leg, eller skal det helst være så enkelt som muligt i redigeringen?


Let redigeret billede, farve, lys og kontrast.

Et godt råd til emnet

1. Husk, det er dig der har taget billedet, så du bestemmer formen.
2. Når du får kritik, er det kun deres mening.
3. Ros er mere værd end kritik.