Linjer i et billede

Linjer er som pile der viser vej mod noget vi skal se på. De peger mod noget eller opdeler et billede i flere dele. Nogle linjer er endda usynlige, men som alligevel viser øjet vej til målet.

 

Linjer der peger.

Når der er mange linjer i et billede, vil øjet automatisk forsøge at finde ud af hvor de peger hen. Øjet løber rundt i billedet for at finde det rigtige sted. På billedet her, er der flere muligheder og til sidst ender alle linjerne i øverst venstre hjørne. Her finder øjet ro.
Eller gør det? Der er også et punkt i Det gyldne snit i øverst venstre hjørne, så hvad skal øjet tro på!
I sådan et billede kan øjet løbe længe før det finder ro i det det ser. Og det er også meningen ved dette her billede. I kaos finder man endelig ro.

 

Linjer der opdeler et billede.

Billedet herover er en græsbeklædt trappe, med en trætrappe. Trætrappen dele billedet op i to deler, ved at trappen bliver en linje i billedet. Øjet finder ro i billedet, da der ikke er noget forstyrrende element. Samtidig hviler billedet i sig selv, da trappens ender, lander i Det gyldne snits to punkter.
Ofte er der flere elementer man skal forholde sig til, inden man klikker løs og tager en masse billeder, bla. om emnet er det rigtige sted, men også om der er flere linjer der lander de rigtige steder.

 

De usynlige linjer fortæller ofte en historie mere.

I nogle billeder er der slet ikke linjer. Det kan være et fint motiv hvor emnet måske er en skulptur ved en strand.
I det tilfælde her ligger linjen skjult og man finder den først efter at man har kikker lidt efter den.
Linjen begynder bag kvindens hoved. Den er fysisk og er synlig, men den fortsætter fra hendes hovede og ud over vandet. Det gør det fordi hun kikker. Alle der kikker, uanset og det er et dyr, en blomst der peger eller en person, så er "kikkeretningen" en usynlig linje. Og den linje har rigtig mange kunstnere og fotografer brugt!
Den usynlige linje bliver gerne brugt, for at fortælle en historie, som er anderledes end selve motivet. Flere malere fra 1700 og 1800-tallet brugte de skjulte linjer til at lave lidt grin med de kongelige, eller for at ophøje en stemning. På den måde fik billedet en ekstra historie.

Et godt råd til emnet

1. Brug de fysiske linjer til at vise vej.
2. Brug gerne de fysiske linjer til at dele billedet op i flere historier.
3. Leg med de usynlige linjer, så du får en ekstra historie med i billedet.
Alle billederne er lånt fra www.jannifrank.com