Fotoguider Perspektiver

Perspektiv er en del af kompositionen af et billede. Der er 3 perspektiver: frøperspektiv, normal perspektiv og fugleperspektiv. Frøperspektiv er når fotografen tager et billede nede fra, normal perspektiv er når billedet er taget direkte på og fugleperspektiv er når billedet er taget oppe fra.

 

 

Frøperspektiv

Frøperspektiver er når fotografen er helt nede i frøhøjde. Ofte har fotografen været helt nede og ligge for at få så stor en effekt som muligt. På den måde kan fotografen få noget til at blive meget størrer at se på.

 

 

Normal perspektiv

Ved at bruge det normale perspektiv kan man få noget der både er småt og stort, til at blive i øjenhøjde. På den måde får modtageren en oplevelse af, at være på samme niveau.

 

 

Fugleperspektiv

Som du måske har regnet ud, så er fugleperspektivet det modsatte af frøperspektiv. Et fugleperspektiv er når fotografen tager et billede oppe fra. Det kan få objektet til at virke småt. Man kommer altså i øjenhøjde med fuglene og ser alt oppe fra.

Ved at bruge de forskellige perspektiver, får fotografen en mulighed for at sende holdninger til modtageren. Det er mest tydeligt i den journalistiske verden og i stock foto. Ved at tage et billede af fx statsministeren, nede fra, vil fotografen give et indtryk af styrke og magt. Bliver et billede taget oppe fra, af fx. en politiker, bliver der sat spørgsmålstegn ved politikerens magt. Især hvis politikeren ser angrende ud, er denne type fotografering effektiv.

I billedekunsten ser vi samme effekt. Ofte er billeder af konger og dronninger i fuld figur, malet i frøperspektiv. Maleren ligger ikke på gulvet og maler, men det ligner, at beskueren er lille eller ligefrem et barn i størrelsen. Årsagen til at man valgte denne type malerier, er at få beskueren til at få respekt af de magtfulde kongelige