Fotoguiden om SH billeder.

Verden er i mange farver og fotografer verden over, forsøger at fange de mange farver i billedet. Alligevel er der fotografer der foretrækker SH (sort/hvid) billeder, hvor der ikke er nogen anden farve end gråtoner.
I denne guide vil vi kikke på hvad der gør SH billeder så fantastiske.

 

SH billede i opdelt komposition.

I fotoverden siger man at sort, hvid og grå ikke er farver, men nuancer ser understøtter farverne i et billede. Derfor er SH billeder en helt anden teknik, når man fotograferer. Når man laver SH billeder er det som det første, utroligt vigtigt at man komponerer billedet. Ellers kan øjet ikke finde ud af hvor det skal kikke hen. Da der ingen farve er, er det linjer og kontraster i billedt som bruges til at fange øjet. De mørke og lyse områder i billedet, fører øjet der hen hvor man ønsker.
Farverne man ser, er vigtige at tænke ind i sit billede, før man klikker, fx. er rød og grøn næsten den samme nuance i grå. Det betyder at fx. røde bær og blade har den samme tone. Når det så er i SH ser man ikke forskellen som interessant.

 

Sivene er det herskende element i dette billede, hvor den lyse is næsten bliver usynlig.

Når nuancerne er så svære at arbejde med, er det en god ide at justere billedet i et redigeringsprogram. Her skal du ikke justere på nuancerne, men på farverne! Den blå himmel er måske lidt for mørk så man kan justere på den blå farve, for at lysne den. Ved at gøre det er det kun det blå der bliver lysnet. Ved at justere på de grå nuancer, ville det være alle de grå nuancer, både de blå og de grønne, og på den måde kan du miste dybde og kontrast i billedet.

 

Spejlning i søen giver smukke mønstrer og struktur.

SH billeder er rigtig dårlige til farverige fugle og blomster, de er bedst til struktur og mønstre. Grene kan give gode linjer, hvide blosmter og blade kan give pletter og linjer, en badebro kan lave et forsvindingspunkt med siv osv.
Ved at komponere billedet med de mange mulige kompositionsmuligheder, får man et billede der har et andet udtryk end et billede med farver.
I Danmark har vi rigtig mange dage, hvor det er overskyet eller regn, så benyt dig af den mulighed, når lyset holder sig tilbage.

 

Et godt råd til emnet

1.Juster farver, ikke nuancer.
2. Tænk altid i SH. Aldrig i farver.
3. SH billeder skal altid komponeres rigtigt.
4. Gode emner: Landskaber, både overskyet og sne/is, silhuetter, abstrakt natur, arkitektur og maskiner og portrætter