Horisonten - En vigtig linje

Horisonten er den linje der fra siderne, løber igennem et billede. Det skærer himmel og jord og vi ser det gerne ved billeder af solnedgang, hvordan himmel og hav mødes. Den linje der skiller himmel og hav, kaldes horisonten. Linjen skal ligge meget dybt i billedet for at blive til en horisont. En streg igennem billedet er ikke nok.

For at udnytte den vide, skal der overvejes, hvad der skal vises.

 

 

Høj horisont

Ligger horisonten en trediedel over midten, får man en høj horisont. På den måde er det den nederste del af motivet der vises tydeligst.

 

 

Lav horisont

Ligger horisonten til gengæld en trediedel under midten, får man en lav horisont. På den måde er den øverste del af motivet tydeligst.

 

 

Horisonten i midten

Hvis et billede har horisonten liggende i midten kan øjet blive forvirret og man kan være i tvivl om, hvad man skal se i billedet, da motivet bliver utvetydigt.

Ved at kende den regel kan man eksperimentere med symboler i et billede og bygge det op i yderligere komposition.

Motivet kan være andet end himmel og hav. Huse og gyldne marker kan også dele et billede op i to, hvor horisonten skiller de to ad. Farver kan også dele et billede op i to, fx. en himmel i mange farver i en solnedgang. Her kan skyer dele billedet op i to dele og give fantastiske effekter.

Dukker tvivlen op- om horisonten er langt nok væk, kan brugen af ordet måske hjælpe lidt. Brugen på horisont er fx.: En lang kamp tegnede sig i horisonten. Eller: Logikken for en otteårige og så snæver er horisont. Det kan også være en tanke om noget, langt ude i horisonten. Så horisonten skal være langt væk hvor det skaber en helhed i billedet.

Et godt råd til emnet

1. Hold kameraet lige.
2. Fokuser på det du helst vil se.
3. Ved solnedgang: fokuser ved siden af solen.
4. Brug en god linse til landskaber.