Sol, sommer og
Skarpe kontraster

Du kender det godt.
Solen kommer frem, høj himmel og letpåklædte mennesker. Fuglene kvidre og blomsterne dufter fantastisk. Nu skal der filmes, og hele sommeren får du de kedeligste billeder, med den hårdeste kontrast og mennesker med knebene øjne og skæve ansigter!!! Sommeren er kommet og nu er der for meget lys!

Men jeg kender et trick du måske kan få lidt sjov med....

 

 

Skru ned for eksponeringen.
Alt er skruet ned, ISO, F-tallet er højt og Lukker er helt ned ved de 60 sek! Solen står direkte på dit motiv og du ved at alle detaljer vil forsvinde ved at tage billedet.

Din ene mulighed er, at skrue Eksponeringen lidt ned i minus. Det gør billedet mørkere og flere detaljer vil komme frem. Naturligvis afhænger det hvor skarp lyset er!

Ved at skrue lidt ned, fortæller du det intelligente kamera, at den ikke skal tage så meget lys ind, at det faktisk er med vilje at du skruer ned for lyset.

 

Lad os bage lidt.
Den anden ting du kan gøre, er lidt af et eksperiment.

For at dæmpe lyset uden at fjerne lys, kan du med fordel bruge Bagepapir!

Det tager det stærke og meget direkte lys, som fx en blitz også laver. Det er især hvide blomster der kommer til at mangle kontrast, så de små detaljer forsvinder fra kronbladene, men med Bagepapir skåner du den, i den skarpe lys.

Ekspemplet her over viser, hvordan det hårde lyse kontrast bliver undgået og detaljerne kommer frem i billedet.

Bagepapiret kan godt trække en lidt gul farve igennem, så det er en god ide at tænke Hvidbalance, inden du klikker.

Man kan få Bagepapir i både ark og i hele ruller. En fordel kunne måske være at sætte det på en ramme, så det ikke ruller sammen (hvilket det meget irriterende gør!). Det er umuligt at sætte tape på, for der er en voksbelægning på papiret, der gør at det ikke hænger ved.

De små motiver kan nok klares med et ark Bagepapir, men det er helt sikkert et forsøg værd med portrætter.

Held og lykke med eksperimentet!